publicacion_veu_sibila

Publicación y textos
portada_libro_sibila1
portada_libro_sibila2

“La veu de la Sibil·la”. Catálogo de la instalación.

Comisarios:Fernando Castro y Catalina Mas
Patrocina:Obra Social la Caixa
Colaboran:Illeslex i Bendix


El canto y la materia de la esperanza.
Unas notas en torno a la intervención de Marta Blasco en la Catedral de Palma de Mallorca.
Fernando Castro Flórez
“No hay para la belleza otro origen que la herida, singular, diferente en cada uno, oculta o visible, que todo hombre guarda en sí, que preserva y a la que se retira cuando quiere dejar el mundo para una soledad temporal pero profunda” (Jean Genet).

I. Epifanía (poética) de la Sibila.

Marta Blasco lleva años meditando y produciendo obras de arte a partir de la fascinación tremenda que sintió con El canto de la Sibila. Esa figura oracular, inspirada por Apolo, se ha convertido en un motivo obsesivo para esta artista que ha realizado infinidad de dibujos, piezas objetuales, una hermosa vitrina y, específicamente para la Catedral de Palma de Mallorca, una instalación. Las sibilas intuyen las verdades superiores y tienen poderes que hacen que desempeñen, en la tradición cristiana, un papel paralelo al de los profetas bíblicos. Marta Blasco convierte a la Sibila en un dispositivo de atracción visual, como si su poder “revelador” propiamente fuera una cristalización que hace ver.


Presentació
Mn. Teodor Suau i Puig
President-degà del Capítol de la Catedral de Mallorca

Les Matines a la Seu tenen sempre un clima diferent. La grandiositat de la festivitat es transmet a través de tots els elements que constitueixen aquest edifici tan singular que és la Catedral. És la nit probablement amb més color de l’any, malgrat que coincideixi amb la nit més tancada i més hivernenca del calendari. Les neules i la Sibil·la ens centren en allò que celebram com a comunitat creient, i tot parla aquell llenguatge simbòlic que ho explica tot, fins i tot el futur. Cada Nadal, la Catedral esdevé especialment simbòlica, en uns dies en els quals tots ens sentim una gran família, una comunitat que s’identifica amb les tradicions i amb les innovacions, amb els rastres i els símbols del passat i amb la creativitat dels nostres contemporanis.


La Veu de La Sibil·la: Tradició i art contemporani a la Catedral de Mallorca
Catalina Mas Andreu
Conservadora de Patrimoni de la Catedral

L’Església Catòlica és, a dia d’avui, la institució que conserva la major part del patrimoni historicoartístic que ens uneix com a poble i ens identifica culturalment. La Catedral és, en si mateixa, arquitectònicament parlant, la més ferma expressió de la fe cristiana traspassada a la pedra, que es coneix a Mallorca, i hi tenen cabuda les obres d’art que segle rere segle han servit, pedagògicament parlant, per transmetre la fe i els valors del cristianisme.


Perquè el missatge cristià pugui ser dit en tots els llenguatges
Mn. Gabriel Amengual i Coll
Canonge responsable de Patrimoni Capítol de la Catedral de Mallorca

El Capítol de la Seu té el gust d’acollir i presentar aquesta instal·lació que la Sra. Marta Blasco ha ideat i realitzat. Es tracta de set plaques de coure, gravades en ambdues cares amb motius de la Sibil·la i penjades sobre la trona on es canta la Sibil·la a la Vigília de Nadal, com si fossin unes neules més que adornen el Temple donant-li aire nadalenc.


Reflexiones acerca de La veu de la Sibil·la.
Marta Blasco

Desde que llegué a Mallorca en 1999 experimenté una especial fascinación por la Catedral, cuyos perfiles y cromatismos naturales divisé por primera vez desde el mar. Poco después, descubrí por casualidad la tradición mallorquina del Cant de la Sibil·la y me impactó su simbología y mensaje.